luni, 21 septembrie 2009

Unui suflet slab

Preasfintite parinte, am multe intrebari care ma framinta legate de intelegerea Scripturilor si a Sfintilor Parinti. Dar inainte sa le pun pe acestea as avea nevoie sa ma asigur ca sinteti cine spuneti ca sinteti si sa-mi raspundeti la trei intrebari simple:

- Cum se face ca la virsta dumitale si dupa atitia ani de viata de obste te pricepi la calculatoare si internet? Aveti calculator si internet la dispozitie?
- Ce cauta anumite expresii, total nepotrivite unui om duhovnicesc, printre rindurile dumitale? Am sa-ti dau citeva exemple:
1. 'în momentul concepţiei tale, când mama ta a urlat şi a dat ochii pe spate'. De unde stii matale ce face femeia in timpul conceptiei? Sfintii Parinti nu mentioneaza nimic despre asta si nici Sf. Traditie.
2. 'roagă-l fierbinte pe Domnul Iisus să facă astfel încât necurăţenia din tine să iasă mai lin'
Asta mi se pare blasfemie parinte. Domnul spune sa cautam Imparatia Cerurilor si nu sa cerem de la Dinsul scaune mai usoare
- 'Ce înţelegem de aici? Că Dumnezeu iubeşte pe toată lumea?' Da, Dumnezeu iubeste pe toata lumea, chiar si pe pacatosi. Asa spune Sf. Isaac Sirul, asa spun Parintii. Chiar daca pe pacatos si necredincios il pedepseste, aceasta o face tot din iubire. Avansati cumva ideea ca Dumnezeu are preferinte? Ca iubeste pe unii si uraste pe altii?

Cu nadejdea ca sinteti cu adevarat un parinte din manastire,
Anca

Dragă Anca,

Cu adevărat m-au mâhnit rândurile primite de la tine. Şi mai mâhnit sunt când mă gândesc că eşti aproape de păcatul hulei, hulă faţă de Sfântul Duh, pentru că cine se îndoieşte de harul preoţilor şi al călugărilor se îndoieşte de însăşi puterea Sfântului Duh!

Nebunul zice în inima lui: „Nu este Dumnezeu!”
(Psalmii 14:1)

Orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată. Oricine va vorbi împotriva Fiului omului, va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt, nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor.
(Matei 12:31-32)

Internetul este parte din viaţa noastră şi e doar normal ca eu să urmez trendul. Alţii ca mine sunt: maica Siluana, preoţii de la o parohie din Moldova, marele monah Savatie Baştovoi etc. Oare toţi aceştia să fie arătări drăceşti?

Expresiile pe care le folosesc sunt murdare doar în mintea unora, oameni păcătoşi care îşi imaginează lucruri şi mai murdare. Că dacă ai mintea curată şi încredere în Dumnezeu, nu te va ispiti nimic. Când vei avea ocazia să petreci o după-amiază liniştită aşa cum îţi doreşti, vei alege, în schimb, să stai acasă, să te rogi, să speli vase şi să îţi aştepţi bărbatul cu masa pusă. Şi când te vei găsi în pat cu el, dezbrăcată, te vei putea gândi lejer la emisiunea despre dietă de sâmbăta trecută, de pe Euforia. Vei adormi liniştită, cu Dumnezeu în gând, în serile de bătaie cu furtunul de la maşina de spălat şi vei fi cu adevărat muceniţă când, într-o zi, o să te răpună cu şaptezeci şi şapte de lovituri de cuţit, beat fiind şi uşor nervos pentru că ciorba nu avea destulă sare.

Sufletului neprihănit vrăjmaşul nu are ce să-i facă. Cercetează-te, fata mea, la duhovnic şi vezi de unde vine această slăbiciune a ta, această deznădejde şi lipsă de încredere.

Cât despre Sfinţii Părinţi, ei mai şi greşesc - vezi cazul lui Origen. Trebuie să luăm din ei ce ne convine, să interpretăm selectiv, în pas cu vremurile. Nu uita că Scripturile au întâietate asupra scrierilor Sfinţilor Părinţi.

Te aştept la Cernica, lângă Bucureşti. Am o colecţie impresionantă de timbre, daca vrei, pot să ţi-o arăt la mine în chilie.

11 comentarii:

  1. Părinte, invenţia această drăcească, internetul, v-a smintit niţel . Păstraţi-vă decenţa în ale scrisului ca nu cumva să vină dracu' (ptiu...) şi să strice oiţele Domnului şi să se simtă trădate.

    Post şi rugăciune. +

    Preafericitul Teofil.

    RăspundețiȘtergere
  2. ala care te ascunzi sub numele de calugar esti un porc. Vei arde in iad pentru hulele pe care le vomiti pe blogul asta. Ce voi zice vazind atita magarie si rautate? Doamne iarta-l ca nu stie ce face....

    Anca

    RăspundețiȘtergere
  3. Anca chiar l-a luat drept calugar :)) Ce tareeeeeeeee !!!!! Da tre' sa recunosc ca donsoara si-a dat intr-un tarziu seama si ne-a dat si o proba de limbaj... Deh, nu puteam sa asteptam mai mult de la ea, ce-i drept.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce zicem? Tine-o tot asa parintele !!!! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Te astept la Cernica, langa Bucuresti. Am o colectie impresionanta de timbre, daca vrei, ti-o arat la mine in chilie. :)))))))))))))))))

    Tare de tot. Ce fel de timbre sa fie? cum foloseste si Bivolaru? :P Un pic de acid sa il simti mai bine pe Dumnezeu.

    Jah Bless!

    RăspundețiȘtergere
  6. Anca...da esti proasta rau frate !!! Du-te cu dumnezeu innainte... :))

    RăspundețiȘtergere
  7. "Hula" . de-aici incolo am inceput sa ma hahai isteric. Nu mai amagi telespectatrixele Otv, stimabile. Deh, Elodia e muarta si totusi ea traieste! Hail.

    RăspundețiȘtergere
  8. parinte stii ce ne-am gindit?

    sa-ti dam pulla la belit...

    RăspundețiȘtergere
  9. Crestini, luati aminte!
    Origene din prea multa cuviosie, si probabil vinovat simtindu-se de prea multa malachie, si-a taiat boashele, gest pentru care a fost "dat afara" pe usa din dos a bisericii.

    Asadar dragi crestini, nu exagerati, si plecati urechea la cuvintele preacuviosului Ilarie; caci chiar daca sunt ele mai colorate, adanc adevar se ascunde in ele...

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce blog jalnic :) sa te ascunzi sub straie negre, pretinzand ca esti ceea ce detesti.
    Autorul blogului e jalnic, nu cei care il cred.

    RăspundețiȘtergere
  11. =)) foarte tare foarte foarte tare Anca = Panca!!!

    RăspundețiȘtergere

Din cauza unor elemente care caută să aducă smintire dreptcredincioşilor, toate comentariile sunt moderate. Comentariul dumneavoastră va fi publicat în cel mai scurt timp.