miercuri, 2 septembrie 2009

Femeia şi perioada ei lunară de murdărie

Mult iubite părinte Ilarie,

Anul trecut am fost în vizită la mătuşa mea în judeţul Neamţ. Profitând de ocazie am făcut un tur al mănăstirilor din acest judeţ şi tare m-am mai minunat de sfinţenia locurilor şi a oamenilor. Un singur eveniment mi-a umbrit oarecum vacanţa.

Discutând cu o măicuţă de la o mănăstire căreia nu vreau să-i dau numele, m-a lovit evenimentul fiziologic ce are loc lună de lună la femei. M-am scuzat, iar măicuţa m-a îndrumat spre cea mai apropiată toaletă. După ce am ieşit, cotrobăind după telefonul mobil, din poşetă mi-a căzut una bucată sigilată de obiect ce se foloseşte de către femei aflate în situaţii precum a mea. Am roşit imediat şi îmi venea să intru în pământ de ruşine, având în vedere locul în care mă aflam. Dar, stupoare! Când m-a văzut, măicuţa a înţeles imediat ce s-a întâmplat şi a început să mă muştruluiască zdravăn pentru faptul că în ziua respectivă intrasem în Biserica mănăstirii.

Am înţeles că femeile aflate în perioada critică a lunii nu trebuie să intre în Biserică şi să se păstreze departe de  ea până la câteva zile după ce sângerarea se opreşte. Am citit mult despre acest subiect dar tot nu înţeleg de ce nu este voie. Poate cuvioşia ta mă va lumina.
Domnul să vă aibe în pază!

Marilena din Focşani

Dragă Marilena,

Ai trecut, într-adevăr, printr-o experienţă neplăcută, dar este numai vina ta. Sfânta noastră Tradiţie, păstrată neschimbată de două mii de ani, ne spune că femeia este murdară în perioada lunii când sângerează din organul născător de prunci. Părintele Argatu sfătuia să ne rugam acasă şi să nu intrăm în Biserică până în ziua a opta. Nici in curte nu poţi asculta Liturghia lipită de zidul Bisericii, pentru ca curtea oricărei Biserici este sfinţită de episcopul locului.

De asemenea, în această perioadă femeia nu are voie: să se împărtăşească, să ia anafură, să bea apă sfinţită, să se împreuneze cu bărbatul. Iată cuvintele lui Dumnezeu, aşa cum apar ele la Scriptură, în Levitic 15, versetele 19-28:

Femeia care va avea o scurgere, şi anume o scurgere de sînge din trupul ei, să rămînă şapte zile în necurăţia ei. Oricine se va atinge de ea, va fi necurat pînă seara.
Orice pat în care se va culca ea în timpul necurăţiei ei, va fi necurat; şi orice lucru pe care va şedea ea, va fi necurat.
Oricine se va atinge de patul ei, să-şi spele hainele, să se scalde în apă, şi va fi necurat pînă seara.
Oricine se va atinge de un lucru pe care a şezut ea, să-şi spele hainele, să se scalde în apă, şi va fi necurat pînă seara.
Dacă este ceva pe patul sau pe lucrul pe care a şezut ea, cine se va atinge de lucrul acela, va fi necurat pînă seara.
Dacă se culcă cineva cu ea, şi vine peste el necurăţia femeii aceleia, el va fi necurat timp de şapte zile, şi orice pat în care se va culca, va fi necurat.
Femeia care va avea o scurgere de sînge timp de mai multe zile, afară de soroacele ei obicinuite, sau a cărei scurgere va ţinea mai mult ca deobicei, va fi necurată tot timpul scurgerii ei, ca pe vremea cînd îi vine sorocul.
Orice pat în care se va culca în timpul cît va ţinea scurgerea aceasta, va fi ca şi patul din timpul cînd ea este la scurgerea dela soroc; şi orice lucru pe care va şedea, va fi necurat ca atunci cînd este ea la scurgerea dela soroc.
Oricine se va atinge de ele, va fi necurat; să-şi spele hainele, să se scalde în apă, şi va fi necurat pînă seara.
După ce va fi curăţită de scurgerea ei, să numere şapte zile, şi apoi va fi curată.

Mulţi vor zice că asta e legea veche, dar Măicuţa Domnului a respectat-o, deşi era pururea curată fecioară! De aceea, tu ca femeie trebuie să urmezi acest exemplu, să nu vii la Biserică şi să nu te atingi de cele sfinte atunci când borhotul pântecelui se revarsă. Nerespectarea acestei rânduieli este MARE PĂCAT, pentru care vei da seamă.

Canonul 2 al Sf. Dionisie al Alexandriei
„Iar în privinţa femeilor, care au curăţirea lunară, dacă se cuvine, aflându-se ele aşa, să intre în casa lui Dumnezeu, socotesc că şi a întreba este de prisos; deoarece cred că nici ele fiind credincioase şi cucernice n-ar îndrăzni aflându-se aşa, sau să se apropie de masa cea sfântă, sau să se atingă de Trupul şi de Sângele lui Hristos; căci nici ceea ce avea curgerea sângelui de 12 ani, nu s-a atins de El spre vindecare, ci numai de poalele Lui; dar este lucru neprihănit a se ruga, oricum ar fi cineva, şi a-şi aduce aminte de Stăpânul, oricum s-ar afla, şi a se ruga spre a dobândi ajutor; iar cel ce nu este cu totul curat şi cu sufletul şi cu trupul, se va opri de a se apropia de cele sfinte, şi de Sfintele Sfinţilor.”

Canonul 28 al Sf. Ioan Postitorul
„Femeile cele cu scurgeri de sânge obişnuite lor, să nu se atingă de cele sfinte până în a şaptea zi, dispune canonul 2 al Sf. Dionisie ca şi al 7-lea al lui Timotei. Acestea porunceşte pe legea veche, ba nici să se împreuneze cu bărbaţii, care să se întâmple ca din acestea să se nască slabi, bolnavi cei zămisliţi atunci. De aceea şi dumnezeiescul Moise a ucis pe tatăl copilului celui lepros, deoarece din cauza neînfrânării lui n-a aşteptat curăţirea femeii. Iar ceea ce se va necinsti în timpul necurăţiei sale şi se va atinge de dumnezeieştile taine, poruncesc a fi neîmpărtăşiţi 40 de zile.”

Ciclul la femei nu e doar murdărie, ci şi o irosire a unei şanse de a da unui copil viaţă. Murdăria trupului se poate întinde în această perioadă şi la suflet, femeia fiind murdară de sus până jos, având în vedere că nici icoane nu e voie să săruţi. Nici o sfinţire sau rugăciune nu poate face ceva, doar timpul care trece spală această mizerie, pentru că aşa a lăsat bunul Dumnezeu rânduială.

Du-te, dragă Marilena, la duhovnicul dumneata, dacă nu ai fost deja, sa-ţi dea canon pentru păcatul ce-ai săvârşit întinând cu murdaria dumitale Sfânta Biserică. Apoi ţine-te departe timp de şapte zile de lucrurile sfinţite de fiecare dată când mizerii se scurg din tine; tot în această perioadă, bună este următoarea rugăciune, ori de câte ori ai ocazia:

"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, necurata!"

Respectă şi celelalte reguli enumerate mai sus şi mulţumeşte lui Dumnezeu în fiecare zi pentru marea sa lucrare, din care eşti parte.

Doamne ajută!

34 de comentarii:

  1. te rog explica-mi morala ta la afirmatiile pe care le-ai facut si nu morala bisericeasca. Din moment ce raspunzi personal tre sa ai si tu un punct de vedere despre "ne-intrarea in biserica a femeii la menstruatie". multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. dumnezeu inseamna iubire egala pt toti nu? sau ai alta parere despre asta??

    RăspundețiȘtergere
  3. as prefera aici, nu-mi place sa ma ascund.

    RăspundețiȘtergere
  4. ne-ai vorbit mai sus despre traditi si nu despre Dumnezeu, accepti un transplant de ficat si nu poti accepta o femeie pe menstruatie care intra intr-o biserica, avand in vedere ca biserica cum o stim cei mai multi acum este intr-o evolutie permanenta de imagine, de la classic la modern-citch.
    daca citesti cu atentie intre randurile mele tot ce zic ii o aberatie pt ca nu asta inseamna Dumnezeu.
    In ziua de astazi omul trece printr-o mare emancipare spirituala si am impresia ca fara ajutorul crestinitati. Stiu asta pt ca vad in jurul meu oameni care nu se duc la biserica dar dezvolta in ei probleme foarte mari de constiinta si incearca sa fie tot timpul pe drumul cel bun.
    Nu am nimic cu credinta, eu is un om credincios dar refuz sa imi spalati creieri cu traditi desuete, si dogma.
    Iti multumesc pt atentie, sper sa ne vedem in alta viata.

    RăspundețiȘtergere
  5. "încerc, cu ajutorul internetului, să răspândesc credinţa ortodoxă strămoşească şi s-o întăresc răspunzănd credincioşilor prin weblogul meu"
    ... acum credinta mea este cu mult mai "crescuta" decat acum doua minute.
    Nu serios.cum planuiesti sa faci asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. unde se spune despre Maica Domnului ca a respectat asa ceva, adica nu a intrat in Sinagoga in acea perioada a lunii????

    citatul va rog din Biblia

    RăspundețiȘtergere
  7. eu cred ca aceasta interdictie a femeilor de a intra in biserica era data de alte cauze: pe vremuri femeile purtau doar fusta si nu existau alwaysuri si alte din astea ca in zilele noastre. si exista riscul ca intrand asa intr un loc sfant sa murdareasca pe unde se aseaza sau locurile pe unde merge. dar in ziele noastre deja nu mai e cazul, sunt foarte bine protejate femeile, nimeni nici nu si mai da seama ca e in acea perioada a lunii. cred ca asta era singurul motiv. sa ne amintim ca pe vremuri se considera ca ciocolata este un pacat dat de diavol...

    RăspundețiȘtergere
  8. Versetele spuse de tine in Levitic 15, versetele 19-28 sunt valabile numai pentru poporul lui Israel.Teoria cu femeia la menstruatie esyte valabila numai pt poporuln lui Israel.Asa este cand nu citesti tot si alegi numai ce iti convine..

    RăspundețiȘtergere
  9. hahahahahaha
    ce tampenii. blogul asta e la misto, nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. Mah da voi sunteti normali? Chiar nu pricepeti satira cand o vedeti? Satira destul de elaborata, nimic de zis, dar totusi _evident_ satira. Felicitari autorului care a reusit sa convinga o gramada de dushi ca vorbeste serios.

    RăspundețiȘtergere
  11. mda, aberatii, hai sa ne inchidem intr-o camarutza fara lumina, unde sa nu aiba nimeni acces pentru 7 zile
    de parca am savarsit o crima
    pur si simplu ma dezgusta ideile tampite legate de necuratirea femeii timp de 7 zile pe luna

    RăspundețiȘtergere
  12. Nici o diferentza intre preotzii noshtri shi talibanii aia care ishi tzin femeile imbracate intr-un sac, shi care profita de prostia supushilor... Suntetzi totzi o apa sh-un pamant cu religiile voastre...tot ce vretzi e sa avetzi cat mai multzi enoriashi care sa dea shi banii de ultima paine la biserica. Parazitzi in cel mai pur sens al cuvantului!

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca acest blog este la caterinca..felicitari!m-ati facut sa rad dar daca nu...Inainte sa aberatzi in spiritul vostru fanatic mai cititi si documentati-va...nu-mi vine sa cred ce tampenii si prejudecatzi puteti avea.hai sa ma simt vinovata ca imi curg mucii cand trec pe langa o biserica..cum ar fi?

    RăspundețiȘtergere
  14. voi sunteti cretini? nu-i clar ca lumina zilei ca totul e la misto? ce naiba, radeti, nu va atacati!

    RăspundețiȘtergere
  15. din cate am inteles, se aplica SI la fetele de 11-12 ani carora le vine menstruatia de la varsta aceea? daca ar fi asa, inseamna ca nici copiii nu ar mai avea voie sa mearga la biserica in perioada aceea.

    RăspundețiȘtergere
  16. daca dumnezeu ne-a lasat asa(sangerarea lunara nu este un factor care tine de decizia fiecaruia, sau de credinta), de ce femeile sunt considerate pacatoase in timpul menstruatiei? doar pentru ca asa scrie in biblie? trebuie sa va amintesc eu ca biblia nu e fax din rai, ci a fost scrisa de oameni? si ca dumnezeu a lasat liberul arbitru si un creier (mai mult sau mai putin) functional in capul fiecaruia? folositi-l, chiar daca sunteti on am bisericii!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Multi cretini pe lumea asta, iar cand zic cretini ma refer la acea multime care cuprinde submultimea credinciosilor. GG autorului pentru mistoul subtil si (cred) documentat la care ii supune pe idioti. Intr-o zi poate se vor prinde si ei.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim, perfect de acord cu ceea ce ai incercat sa lamuresti, vis a vis de tarasenia cu menstruatia.
    Moshulica asta de calugar a ramas in urma cu informatia rau de tot.
    Pe vremea cand Sf Dionisie si Sf Ioan Postitorul scriau acele canoane nu erau mijloace de protectie, care sa impiedice murdarirea cu sange a bancilor sau a pardoselii bisericilor0 templelor...Asa ca ...
    In plus, sangele menstrual nu e deloc borhot al pantecelui, nu e necuratie, e pur si simplu hrana fiziologica a unei potentiale sarcini, care daca tot nu exista in luna respectiva...pleaca afara pe calea pe care a lasat-o Dumnezeu.
    Cat despre Maica Domnului....Doamne fereste....ce baloane scoate preacuviosul.
    Oare in toata perioada petrecuta la Templu, o scotea aia afara in vremea ciclului lunar??????
    Sau, fiind aleasa din vesnicie pentru a deveni Maica lui Dumnezeu, era scutita de acest eveniment lunar.
    Io tind sa cred ca asa cum a nascut pe Mantuitorul Isus Cristos fara dureri si sangerari, tot asa Maica Domnului nu avea probleme lunare de genul acesta. Dar, poate Preacuviosul se mai documenteaza un pic cu Sf. Traditie si mai reciteste putin sf. Scriptura si reanalizeaza spusele de mai sus.
    In final....in ce episcopie functioneaza aceasta manastire?????????????????????????
    Are notiune episcopul locului ca exista un site pe net care prolifereaza astfel de aberatii care indeparteaza pe cititor de biserica mult mai mult decat era departat inainte?????????????
    Tare m-as duce intr-un pelerinaj pe acolo...da de ma spiritualizez :)))))

    RăspundețiȘtergere
  19. Citeam si m-a lovit o intrebare : ce se intampla cu maicutele in aceasta perioada ? sunt date afara din manastire ?

    RăspundețiȘtergere
  20. porcarii..... numai porcarii

    RăspundețiȘtergere
  21. bravo, anonim, la asta chiar nu m-am gandit, esti tare, ce fac femeile alea? si daca tot se abereaza unii cu faza asta ca femeia e pacatoasa ca are ciclu si iroseste sansa sa faca un copil, pana mea, da ce suntem iepuri?nu e de ajuns ca se inmultesc toti tiganii, sa inteleg ca alea nu sunt pacatoase, ca nu mai are cand dracu sa le vina si ciclu ca raman bortoase incontinuu

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu nu, ultimul Anonim, cum sa fie date afara din manastire maicutele? Eu inteleg ca ele nu au ciclu niciodata :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Din aberatiile pe care le-am citit aici pot sa trag doua concluzii.
    Ori vasta isi spune numele ori este o caterinca totala.
    Nu imi vine sa cred ce porcarii poti posta pe acest blog si mai rau cati idioti, pentru ca nu le pot spune altcumva, iti cer sfaturi.
    Esti un antisemit paranoic care se vrea a fi calugar.
    Blogul acesta va fi inchis. Voi avea grija de acest lucru. Este cea mai mare porcarie pe care am vazut-o pana acum.

    Oameni buni cum puteti cere sfaturi unui om care habar nu are ce inseamna crestinism si care sunt valorile promovate.

    Am cateva sfaturi totusi. Interneaza-te intr-o clinica, cauta ajutor ca ai nevoie mare de el.
    Lasa blogul, si nu mai indobitoci lumea. Din pacate sunt destui care iti inghit dejectiile.

    Sa-ti fie rusine!

    RăspundețiȘtergere
  24. Aoleu, ce amenintari pe aici :)) Fa` pe unde umbli, Cuvioase? N-ai mai postat nimic de-o vesnicie! Te-au lapidat astia?

    RăspundețiȘtergere
  25. O sa ajungi in iad daca te scobesti in nas?Si daca da..ce pedeapsa imi va da Dumnezeu?O sa fiu nevoit sa scobesc dracii in nas in Iad?Asa ne-a spus doamna diriginta la scoala.Ajuta-ma parinte pentru ca sunt un pasionat mancator de muci.

    RăspundețiȘtergere
  26. Cum sa tii femeia la ciclu departe de biserica si sa fie ocolita pana si de barbat acasa,sa nu doarma cu ea in pat?
    Am impresia ca am intrat pe un site al unui ospiciu...

    RăspundețiȘtergere
  27. doamne:)))))))))))))))) multe tampenii pe lume.in primul rand,inainte sa ascultati de apostoli,ascultati de isus,care el nu intreba femeia inainte s-o atinga daca e pe ciclu si apoi sa o vindece:))) fiti seriosi.darr femeile care trebuie sa se spovedeasca si mai au foarte putin de trait? cine stie ..poate doar cat perioada cicllui,ca sunt multe boli ciudate pe lume..ea trebuie sa moara fara a fi langa sotul ei tinute de mana si fara a fi spovedite si impartasite de un preot,caci l-ar "murdari"?

    RăspundețiȘtergere
  28. se pare ca problema e maid elicata decat pare; spiritual vorbind exista o semnificatie; purificarea prin menstru nu este numai fizica si sangeranda; este o saptamana cand energetic femeia elimina lucruri negative.. degeaba esti proaspat spalata cu 5 minute inainte de intrarea in biserica; stie fiecare femeie ca se simte altfel in acea perioada; se usureaza de ceva.. nu stiu sa explic prea bine; ciclul lunii, al femeii, toate astea au fost abordate si inainte de crestinism. este bine si pentru energetica abrbatului sa nu se atinga de femeia sa cand ea este in aceqasta saptamana.. daca poate; cel putin asa am citit; mai stiam si c afemeia nu e bine sa ia pastile multe- fie ele sic almante de dureri.. o suma de chestii legate de subiect; fiecare face cum simte sau cum il ajuta propiria logica aplicata subiectului

    RăspundețiȘtergere
  29. as vrea sa stiu si eu ce sa fac am intrat in biserica cand am avut ciclu si am pupat icoana.imi pare rau acum,ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  30. Anonimule, chiar eşti anonim... Cu sufletul şi mintea. Dumnezeu să te aibă în paza Sa, căci ai nevoie muuuultă de el, pentru a scăpa de prietenul tău ce-ţi şopteşte astfel de gânduri...

    RăspundețiȘtergere
  31. Da chiar ! Unde se duc maicutele cand sunt la ciclu? se ascund in pesteri sau unde??? Nu stau tot in manastire???
    Magda

    RăspundețiȘtergere
  32. Dar cum ramane cu Canonul 1 a lui ANASTASIE CEL MARE? si cum ramane cu invataturile parintelui ILIE CLEOPA din cartea sa " DESPRE CREDINTA ORTODOXA"? cum ramane cu aceste invataturi ce spune ?????? femeia poate intra in biserica dupa Noul Testament dupa Legea lui Moise ( Vechiul Testament) nu poate intra.....deci pe unde este adevarul????????

    RăspundețiȘtergere

Din cauza unor elemente care caută să aducă smintire dreptcredincioşilor, toate comentariile sunt moderate. Comentariul dumneavoastră va fi publicat în cel mai scurt timp.